Tervetuloa hierontaan!

Miksi hierojalle?

Oletko miettinyt, milloin kannattaisi käydä hierojalla? Kärsitkö kenties kivuista, säryistä, jomotuksista, liikerajoitteista tai vaikka stressistä? Nämä ovat ihan päivittäisiä hierojan hoitamia vaivoja ja yleensä niihin on myös erittäin hyvä hoitoennuste ja näihin osataan myös hakea apua hierojalta.

Kuitenkin on joukko muita, erityisesti tuki- ja liikuntaelimiin liittyviä sairauksia, joihin ei kenties osata hakea hierojalta apua. Tällaisia ovat esim. erilaiset nivelsairaudet, kuten nivelrikko (artroosi), nivelreuma, olkapään kiertäjäkalvosinoireyhtymä, jäätynyt olkapää, polven kierukkaongelmat jne. Useissa em. sairauksissa suositellaan nykyään ainakin alussa konservatiivista hoitoa niin pitkään, kun sairauden kanssa tullaan toimeen. Tässä tilanteessa hieroja voi hyvinkin olla apuna. Karkeasti ajatellen kaikki ovat tavalla tai toisella nivelasiakkaita hierojalle sillä lihakset niitä niveliä liikuttaa. Lisäksi niveliin ja nivelsairauksiin perehtynyt hieroja pystyy parhaimmillaan saamaan niveleen lisää liikkuvuutta esim. erilaisin mobilisointitekniikoin.

On kuitenkin muistettava, että hieroja ei tee diagnooseja, vaan vamma/ sairaus on aina syytä tarkistuttaa lääkärillä. Tämä auttaa paljon, kun aletaan potilaan kanssa yhteistyössä laatimaan hoitosuunnitelmaa. Mistä asioista sitten hoitosuunnitelma muodostuu?

Haastattelu

  • hoitoon tulon syy
  • etiologia (miten vamma on syntynyt, mitä hoitoja on tehty, onko käynyt lääkärissä jne.)
  • kivun laatu ja voimakkuus (terävä, viiltävä, vihlova, jomottava, kipuasteikko)
  • työ ja harrastukset

Tutkiminen

  • ryhti
  • liikkuvuudet
  • kipualueiden palpointi

Näiden asioiden perusteella muodostetaan potilaan kanssa hoitosuunnitelma. Hoitosuunnitelma on aluksi karkea, sillä hieronnan aikana saattaa tulla esille asioita, jotka vaikuttavat siihen.

Koulutettu hieroja on Valviran hyväksymä sosiaali- ja terveysalan ammattilainen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *